Helsingør kampsport center - realistisk selvforsvar

MMA – Mixed Martial Art

Hvad er MMA?

Som navnet “Mixed Martial Arts” antyder, er MMA en blanding af forskellige former for kampsport men en selvstændig sport hvor alle teknikker udvalgt, tilpasset, udviklet og optimeret til de regelsæt der kæmpes under i MMA. Filosofien bag MMA er at finde den ultimative kamp-atlet inden for et regelsæt, der håndhæver kæmpernes sikkerhed uden at hæmme den frie kamp.

  • I den stående kamp bliver der benyttet teknikker fra bl.a. Boksning, K1 / Kickboksning og Thai-boxning.
  • I clinch (mellemdistancen) og til nedtagninger bliver der brugt teknikker fra bl.a. Græsk-Romersk brydning, fribrydning og judo.
  • I Brasiliansk Jiu-Jitsu, brydning benyttes holdegreb og led-låse fra bl.a. brydning, judo og ju-jitsu. Noget af det der kendetegner MMA er at der ligeledes anvendes slag-teknikker på gulvet.
  • Man er nød til at træne alle distancer som en samlet enhed hvis man vil være dygtig til MMA og kunne begå sig i gamet.

MMA-kampe foregår typisk i et bur (oktagon), som i højere grad end f.eks. en boksering, tager højde for sikkerheden, da buret sikrer at kæmperne ikke falder ud gennem tovene.

MMA er en velorganiseret sportsgren. Man kan ikke komme ind fra gaden og kæmpe til et MMA-stævne. Der vil altid være lægetjek før kampen, en uddannet kampleder, 3 ringdommere, stævnelæge og et omfattende regelsæt for hvad der er tilladt (der er meget man ikke må).
MMA er en af verdens hurtigste voksende sportsgrene og flere af de store shows trækker over en million tilskure via. pay-per-view.

Når man træner MMA har man (såfremt man selv ønsker det) mulighed for at kæmpe kampe under forskellige regelsæt. Vi kræver f.eks. at man kæmper grappling og shootfighting før man kan få lov at stille op i amatør-MMA. Læs mere om de forskellige regelsæt i de følgende afsnit herunder…

Grappling

Grappling (også kendt som Submission-wrestling) er en tuneringsform hvor judo, ju-jitsu, brydning og MMA kæmpere kan konkurere under et fælles regelsæt. Denne disciplin har ingen relation til den iscenesatte teaterkamp “Wrestling”, som man sommetider kan se på TV.
I grappling er der ingen slag eller spark, kun nedtagninger, kast og gulvkamp. Her kæmper man om positioner hvorfra man kan indsætte en lås eller teknik (kaldet submission), som tvinger modstanderen til at give op. Denne tuneringsform er perfekt for begyndere, der vil prøve kræfter med kamp under trygge rammer og for øvede der vil kæmpe gulvkamp. I grappling kæmpes der typisk 1 x 5 min. Vi deltager i både den danske og svenske grappling-liga.

C-class MMA (shootfighting)

C-class er en tuneringsform der direkte henvender sig til begyndere inden for MMA.
Kæmperene bruger skinnebensbeskyttere og hansker, der er meget tykkere end professionelle MMA hansker. Derudover er der (som altid) også krav om tand- og skridtbeskyttere.
I C-class starter man med stående kamp, men man kan tage kampen til gulvet hvis man ønsker det. På gulvet må man i C-class ikke slå og sparke – men man er tvunget til at kæmpe videre som i en grappling-kamp eller prøve på at komme op på benene igen. C-class kæmpes 1 x 5 min. og som regel før MMA-kampene til et show.

B-class MMA (Amatør-MMA)

B-class er skridtet inden A-class (Pro MMA). Mange kæmpere foretrækker at kæmpe under B-class regelsættet og det er de færreste der tager skridtet videre og bliver professionelle kæmpere.
I B-class bærer kæmperne samme beskyttelsesudstyr som i C-class, men kæmperne må anvende slag når kampen er på gulvet. I B-class er der stadig en række teknikker fra professionel MMA, som man ikke må bruge. F.eks. er albueslag og knæ til hovedet ikke tilladt. I B-class bliver der typisk kæmpet 2 x 5 min.

A-class (Pro MMA)

Professionel MMA er det højste niveau inden for sporten. Her er kun plads til topaleter med mange års erfaring, som træner flere timer dagligt.
I A-class MMA benyttes handsker, som er tyndere end dem man bruger ved B og C-class og der er stadig krav om tand- og skridtbeskyttere.
De professionelle kampe er altid placeret til sidst på programmet ved et show og er kendetegnet af højt teknisk og atletisk niveau.
I A-class bliver der typisk kæmpet 3 x 5 min og 5 x 5 min ved titelkampe.
Danmark er godt på vej. Vi har en del store navne efter hånden – bl.a. Martin Kampmann, som klarer sig rigtig godt i UFC.

MMA er en fuld-kontakt sport som tillader et bredt spektrum af teknikker. Mange teknikker kommer fra andre traditionelle kampsportgrene, men er justeret så de tager forbehold for den måde MMAere kæmper på. Med det i tankerne kan man sige at mange gamle teknikker er blevet fornyet så de kan bruges i det store billede vi kalder MMA. Der bruges i dag et stort antal teknikker og de fleste er til for at afslutte en kamp da det er måden at vinde på. Der er teknikker både for stående og liggende kæmpere, men de som er dygtige til begge verdener ser ud til at klare sig bedst. Derfor er de dygtige MMAere også vel vidende om hele aspektet af kampen. Dette giver ofte nogle meget spændende kampe.

MMA træning er mange ting for mange mennesker. Der er de som blot træner det for den gode workout og det interessante der er i det at kunne fange den anden i en teknik. Så er der de der bruger det til at kæmpe til shows for at flytte deres egne grænser og se hvad der er dem muligt. Der er også dem som ønsker at leve af det og derfor kæmper flere gange om året.

I nyere tid (90erne) kan man trække direkte linier tilbage til Japan, Europa, Brazilien og USA hvor der er en tydelig tendens til at ville mere med sin kampsport. Man ville gerne prøve sine kundskaber af og flere shows blev til hvor man kunne gøre dette. Der var mange og nogle af dem er/var Pride, Pancrase, Shootfighting, Ultimate Fighting Championships, Shooto osv. I dag er der rigtig mange promotions verden over og de har hver deres regelsæt, men ligner i bund og grund hinanden. Der kan kæmpes i alm. boksering eller oftere i et bur som enten er rundt eller oktagon (8 kanter) formet. Navnet Mixed Martial Arts blev brugt første gang af Rick Blume i 1995, skaberen af Battlecade.

MMA er i dag den hurtigste voksende sport i verden og har overhalet wrestling (WWF) og boksning.

Mixed Martial Arts, MMA, kampsport med få regler. Udøveren kæmper med slag, spark, brydetag eller kast (som i judo). Slag og spark mod øjne, skridtet, baghoved og rygrad er ikke tilladt. Udøveren skal bære tandbeskytter, skridtbeskytter samt godkendte mma-handsker.

En kamp kan afgøres som i andre former for kampsport ved knockout, lås af modstander, skade eller anden (lægefaglig) grund, dommerstemmer, pådømt diskvalifikation eller opgivelse. Udøverne kæmper inden for tre klasser delt op efter erfaring.

Der kæmpes i tre eller fem omgange af fem minutters varighed. En kamp har en kampleder samt tre dommere, der optæller point. Point gives for MMA teknikker som slag/spark, effektiv lås osv. Der gives minuspoint for usportslig optræden.

I Danmark kan udøvere af MMA være organiseret i Danish Mixed Martial Arts Federation, DMMAF. Organisationen, der blev stiftet 2012, opgiver at have ca. 2000 medlemmer i ca. 20 klubber (2014). DMMAF organiserer danmarksmesterskaber, udtager landshold til internationale stævner og arbejder på at MMA kan blive en anerkendt sportsgren under Dansk Idræts-Forbund.